Website snelheid testen met deze 3 gratis tools
Online marketing tips
Timo ten Wolde
Online marketing tips
07/13/2020
2 min

Website snelheid testen met deze 3 gratis tools

07/13/2020
2 min

Wil jij jouw website snelheid testen? Er zijn verschillende tools om je website snelheid mee te testen. De Google Pagespeed Insights is wellicht het meest bekend, maar is zeker niet doorslaggevend.

Website snelheid heeft invloed op jouw positie in de zoekresultaten en is daardoor onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Mocht je website niet al te snel zijn, maak je dan geen zorgen. Er staan genoeg websites hoog in Google met een relatief langzame website snelheid. Er zijn veel factoren van invloed op jouw positie in de zoekresultaten, maar met de uitslag van een website snelheid test kun je vaak zelf al simpele aanpassingen doen om je website snelheid te verhogen.

In deze blog laat ik je mijn favoriete tools zien die je kunt gebruiken om je website snelheid te testen.

Google Pagespeed Insights

Iedereen die het over website snelheid heeft, heeft het bijna wel over de Google Pagespeed Insights. Deze tool is van Google zelf en gekoppeld met de Google Search Console. Logisch dat hier dus waardevolle informatie uitkomt. Dat deze tool populair is, wil natuurlijk niet zeggen dat alle data uit deze test leidend is.

Bij de Google Pagespeed Insights hoef je alleen maar jouw url aan te geven en er rollen van allerlei gegevens uit. Ik wil je aanraden om dit eens te doen en te bekijken of hier resultaten uitkomen die je nog kunt verbeteren. Zo kreeg ik bijvoorbeeld de tip om afbeeldingen in een modernere indeling aan te leveren. Dit is iets wat ik zelf kan verbeteren.

Website snelheid testen

Website snelheid testen met Uptrends

Het mooie aan Uptrends is dat je geen account hoeft aan te maken en direct aan de slag kan om je website snelheid te testen. Dit overzicht is, in tegenstelling tot de Google Pagespeed Insights, heel mooi visueel weergegeven. Je kunt bijvoorbeeld precies zien welke afbeeldingen te groot zijn, welke zware scripts ingeladen worden en welke domeinen zware cookies inladen.

Je kunt bij Uptrends ook verschillende apparaten kiezen, vanaf welk land de test gedaan moet worden (handig als je in meerdere landen actief bent) en je kunt een browser selecteren. Moet je nagaan welke informatie je nog meer te zien krijgt als je een abonnement zou afsluiten ?.

website snelheid testen

Website snelheid testen met Test My Site van Google

Je website snelheid kun je ook testen met Test My Site van Google. Dit is specifiek gericht op mobiele apparaten en een mooie aanvulling op bovenstaande tools. Het leuke aan Test My site is dat je kan berekenen wat een snellere website je oplevert door je website snelheid, gemiddelde maandelijkse bezoekers, conversiepercentage en je gemiddelde orderwaarde in te stellen. Hierdoor wordt er automatisch berekend wat de invloed is van website snelheid op je omzet.

Nieuwsgierig hoe dit werkt? Je kunt je website snelheid zelf testen via Test My Site.

website snelheid testen

Hoe belangrijk is je website snelheid?

Niet iedereen is even technisch en soms zijn aanpassingen aan je website nogal duur. Bekijk daarom goed of er aanpassingen zijn die je meer omzet opleveren en bedenk of je dit zelf kunt doen. Onthoud wel dat website snelheid niet doorslaggevend is voor jouw positie in de zoekresultaten.

Last but not least: je website is voor de bezoeker en niet voor Google. Uiteindelijk gaat het om de optimale gebruikerservaring. Dit leidt namelijk tot conversie en daar doen we het voor toch?